Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 1
Måndag
Krämig timjandoftande svampsoppa serveras med nybakat grovt bröd.
Tisdag
Pasta med strimlad kyckling i tomatsås och babyspenat.
Onsdag
Trettondedag jul. Förskolan är stängd.
Torsdag
Hemlagade bönbiffar, serveras med mustig tomatsås, bulgur och limeyoghurt.
Fredag
Biff stroganoff med lök, champinjoner och senap serveras med jasminris.
Vecka 2
Måndag
Planeringsdag. Förskolan är stängd.
Tisdag
Klassiskt stekt rimmat fläsk, serveras med löksås och kokt potatis samt blandad sallad.
Onsdag
Pasta Bolognese med tomater, lök, selleri och färsk basilika.
Torsdag
Hemlagade morotsbiffar med sötpotatis, serveras med bulgur och fetaostsås.
Fredag
Wokad laxfilé med blandade grönsaker, serveras med äggnudlar
Vecka 3
Måndag
Blomkålssoppa smaksatt med timjan, serveras med nybakat bröd.
Tisdag
Ugnsstekt örtmarinerad fläskkarré enligt provencalskt recept, serveras med örtsky och potatisgratäng.
Onsdag
Kycklinglår i ugn med gräddig sojasås, serveras med basmatiris.
Torsdag
Kokt rimmad oxbringa, serveras med hemlagat rotmos och mild pepparrotssås.
Fredag
Hemlagad vegetarisk pytt i panna med rotfrukter och kikärtor, serveras med stekt ägg och inlagda rödbetor.
Vecka 4
Måndag
Krämig morotssoppa med smak av ingefära och citron, serveras med nybakat grovt bröd.
Tisdag
Stekt lättpanerad sejfilé, serveras med kall dillsås och kokt potatis samt blandad sallad.
Onsdag
Krämig kycklinggryta med bacon, vitlök, soltorkade tomater och färsk basilika, serveras med basmatiris.
Torsdag
Hemlagad vegetarisk lasagne med keso, tomater, vitlök och bladspenat.
Fredag
Ugnsstekt falukorv, serveras med senapssås, rostad potatis och blancherade gröna ärtor.