Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 18
Måndag
Första maj - Förskolan stängd
Tisdag
Grönsakssoppa med nybakat bröd
Onsdag
Korv Stroganoff med ris
Torsdag
Blodpudding med lingon
Fredag
Fiskgryta med aioli
Vecka 19
Måndag
Ängamatsoppa serveras med nybakat bröd
Tisdag
Cowboygryta
Onsdag
Vegetarisk lasagne
Torsdag
Ugnsgratinerad falukorv med kokt potatis
Fredag
Pasta med tonfisksås
Vecka 20
Måndag
Broccolisoppa serveras med nybakat bröd
Tisdag
Pasta med kalkonsås
Onsdag
Linsgryta med blomkål och curry serveras med ris
Torsdag
Kristi himmelfärds dag - Förskolan stängd
Fredag
Kockens val
Vecka 21
Måndag
Minestronesoppa serveras med nybakat lantbröd
Tisdag
Drum sticks med cole slow och klyftpotatis
Onsdag
Morotsbiffar med kall sås och bulgur
Torsdag
Pasta Pomodoro
Fredag
Planeringsdag - Förskolan stängd