Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 40
Måndag
Thailändsk kycklinggryta med ris.
Tisdag
Ugnsstekt regnbågslax med kall basilikasås och kokt potatis.
Onsdag
Spaghetti med köttfärssås.
Torsdag
Potatisbullar med lingonsylt och keso.
Fredag
Panerad kyckling med rostad potatis och kall currysås.
Vecka 41
Måndag
Pannbiff med kokt potatis och gräddsås.
Tisdag
Kycklinginnerfilé med bulgur och tandoorisås.
Onsdag
Panerad fisk med potatismos samt citron- och dillmajonäs.
Torsdag
Falafelbiffar med ris och tomatsås.
Fredag
Prinskorv med makaroner.
Vecka 42
Måndag
Kycklinginnerfilé med citron- och persiljesås samt potatis.
Tisdag
Tomat- och fetaostpasta.
Onsdag
Fiskgratäng med röd curry samt ris.
Torsdag
Piacenzabiffar med potatismos och kall vitlökssås.
Fredag
Lasagne al forno
Vecka 43
Måndag
Korv Stroganoff med ris.
Tisdag
Dillbakad lax med kokt potatis.
Onsdag
Kycklingfilé med bulgur och chilimajonnäs.
Torsdag
Krämig tomatsoppa, pannkaka med sylt.
Fredag
Köttbullar med potatismos och gräddsås serveras med lingon.