Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 40
Måndag
Morotssoppa
Tisdag
Korv och makaroner
Onsdag
Fiskgratäng med potatis
Torsdag
Chili con carne med ris
Fredag
Pasta Pomodoro
Vecka 41
Måndag
Broccolisoppa
Tisdag
Köttbullar och makaroner
Onsdag
Kycklingwok med grönsaker och nudlar
Torsdag
Fisk Björkeby serveras med kokt potatis
Fredag
Vegetarisk gryta serveras med ris
Vecka 42
Måndag
Potatis- och blomkålssoppa
Tisdag
Kycklingkebabgryta serveras med bulgur
Onsdag
Pasta med tonfisksås
Torsdag
Majsbiffar serveras med kokt potatis och kall sås
Fredag
Korv Stroganoff med ris
Vecka 43
Måndag
Linssoppa med tomat
Tisdag
Kyckling med tzatziki och klyftpotatis
Onsdag
Köttfärsgratäng
Torsdag
Pasta med broccoli- och ostsås
Fredag
Panerad fisk med kokt potatis och kall sås