Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 32
Måndag
Mild kycklingcurry med blandade krispiga grönsaker, serveras med basmatiris.
Tisdag
Spaghetti Bolognese med tomater, lök och selleri serveras med grönsallad.
Onsdag
Stekt lättpanerad sejfilé, serveras med kokt potatis och citronsås.
Torsdag
Viltskavspanna med skogssvamp, lök och timjan serveras med bulgur.
Fredag
Planeringsdag. Förskolan är stängd.
Vecka 33
Måndag
Ugnsstekt falukorv, serveras med hemlagat potatismos och tomatsallad.
Tisdag
Örtmarinerad kycklingsouvlaki, serveras med ugnsrostad potatis och tzatziki.
Onsdag
Pastasallad med tonfisk, rödlök, pachinotomater, babyspenat och kokt ägg samt citronvinägrett.
Torsdag
Hemlagade morotsbiffar, serveras med bulgur och basilikasås.
Fredag
Klassisk kalops, serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Vecka 34
Måndag
Kycklingwok med broccoli och paprika i mild kryddsås med soja, ingefära och honung.
Tisdag
Hemlagade pannbiffar med skysås och potatismos serveras med rårörda lingon.
Onsdag
Risotto bianco med stekt tärnad kassler, skogssvamp, timjan och riven Grana Padano-ost.
Torsdag
Fiskgryta med lätt smak av saffran, serveras med kokt potatis och aioli.
Fredag
Pasta Alfredo med tärnad skinka och gröna ärtor i krämig sås av smör, grädde och riven ost.
Vecka 35
Måndag
Korv Stroganoff med gräddfil och paprika, serveras med basmatiris.
Tisdag
Rimmad oxbringa, serveras med hemlagat potatismos och mild pepparrotssås.
Onsdag
Linsgryta med blandade grönsaker, kokosmjölk och färsk koriander serveras med bulgur.
Torsdag
Stekt lättpanerad vit fiskfilé, serveras med dillmajonnäs och kokt potatis.
Fredag
Pasta med kyckling i krämig sås med paprika, vitlök, sockerärtor och bladpersilja.