Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 46
Måndag
Potatis och purjolökssoppa serveras med nybakat bröd
Tisdag
Linsgryta med kokosmjölk serveras med basmatiris och blandad grönsallad
Onsdag
Pannbiff med löksås serveras med kokt potatis och rårörda lingon
Torsdag
Ugnsstekt kyckling serveras med bulgur och kall örtsås
Fredag
Helstekt lax i ugn serveras med rostad potatis och citronsås
Vecka 47
Måndag
Morotssoppa med nybakat rågbröd
Tisdag
Tacogryta med ris
Onsdag
Fiskgratäng med dill- och citronsås
Torsdag
Potatisbullar med lingonsylt och keso
Fredag
Panerad kyckling med bulgur och currymajonäs
Vecka 48
Måndag
Pasta med tonfisksås
Tisdag
Rotfruktssoppa med nybakat bröd
Onsdag
Vegetarisk lasagne med keso
Torsdag
Korv Stroganoff med ris
Fredag
Ugnsbakad lax med dillsås och pressad potatis
49
Måndag
Broccolisoppa med nybakat bröd
Tisdag
Köttbullar med potatismos och rårörda lingon
Onsdag
Kyckling- och grönsakswok serveras med basmatiris
Torsdag
Rimmad oxbringa serveras med rotmos
Fredag
Nobellunch