Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 22
Måndag
Broccolisoppa serveras med nybakat lantbröd
Tisdag
Vegetarisk lasagne med ost och keso
Onsdag
Pannbiff med löksås serveras med kokt potatis och rårörda lingon
Torsdag
Panerad kyckling serveras med ris och currysås
Fredag
Helstekt lax i ugn serveras med rostad potatis och dillsås
Vecka 23
Måndag
Nationaldag, förskolan stängd
Tisdag
Rotfruktssoppa serveras med nybakat bröd
Onsdag
Ragu Bolognese
Torsdag
Indisk potatis- och blomkålsgryta serveras med bulgur
Fredag
Panerad fisk med kokt potatis serveras med kall örtsås
Vecka 24
Måndag
Minestronesoppa serveras med nybakat bröd
Tisdag
Klassisk kålpudding serveras med kokt potatis och rårörda lingon
Onsdag
Krämig pasta med parmesan och broccoli
Torsdag
Korv Stroganoff med ris
Fredag
Fransk fiskgryta
Vecka 25
Måndag
Potatis- och blomkålssoppa serveras med nybakat bröd
Tisdag
Pasta med kalkonsås
Onsdag
Vegetarisk wok serveras med nudlar
Torsdag
Rimmat fläsklägg serveras med rotmos
Fredag
Midsommarafton, förskolan stängd