Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 14
Måndag
Krämig broccolisoppa smaksatt med vitlök, serveras med nybakat lantbröd.
Tisdag
Köttfärssås med tomater, selleri och lök serveras med pasta.
Onsdag
Stekt rimmat fläsk serveras med löksås, kokt potatis och blandad grönsallad.
Torsdag
Hemlagade rödbets- och morotsbiffar serveras med bulgur och yoghurtsås.
Fredag
Klassisk skånsk kalops serveras med kokt potatis och blancherade grönsaker.
Vecka 15
Måndag
Potatis och purjolökssoppa serveras med nybakat lantbröd.
Tisdag
Påsklunch. Vi serverar blandade påskrätter.
Onsdag
Pasta med strimlad skinka och gröna ärtor i krämig sås med ost och vitlök.
Torsdag
Fiskcurry enligt indiskt recept (mild) serveras med basmatiris och blandad grönsallad.
Fredag
Långfredag. Förskolan är stängd.
Vecka 16
Måndag
Annandag påsk. Förskolan är stängd.
Tisdag
Rotfruktssoppa med lök och timjan serveras med nybakat bröd.
Onsdag
Fransk fläskgryta med potatis, morötter, selleri, purjolök och fänkål serveras med senapscréme.
Torsdag
Wokad kyckling med blandade krispiga grönsaker, serveras med äggnudlar.
Fredag
Krämig tomatrisotto med riven ost och blandad grönsallad.
Vecka 17
Måndag
Indisk linssoppa serveras med nybakat naanbröd.
Tisdag
Ugnsbakad pastalåda med tonfisk, gröna ärtor. majskorn, svartpeppar och krämig ostsås.
Onsdag
Klassisk chili con carne serveras med basmatiris och blancherade grönsaker.
Torsdag
Hemlagade smörstekta kikärtsbullar serveras med tzatziki och kokt potatis.
Fredag
Ugnsstekt falukorv serveras med hemlagat potatismos och blandad sallad.