Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 6
Måndag
Krämig morotssoppa smaksatt med ingefära och citron, serveras med nybakat grovt bröd.
Tisdag
Klassisk chili con carne med tomater och bönor, serveras med basmatiris.
Onsdag
Ugnsstekt falukorv serveras med mjölkstuvade makaroner och blandad sallad.
Torsdag
Hemlagade linsbiffar med morötter och persilja, serveras med ugnsbakad klyftpotatis och vitlöksyoghurt.
Fredag
Currygryta med fläskkött, kokosmjölk, zucchini och färsk koriander serveras med bulgur.
Vecka 7
Måndag
Potatis- och pumpasoppa, serveras med nybakat vitt lantbröd.
Tisdag
Renskavsgryta med svamp, lingon och grädde serveras med kokt potatis.
Onsdag
Hemlagade bönbiffar på kidneybönor smaksatta med koriander och spiskummin, serveras med bulgur och kall yoghurtsås.
Torsdag
Ugnsbakad örtmarinerad kycklingfilé serveras med mild currysås, ris och gröna ärtor.
Fredag
Pasta Carbonara med stekt bacon, grädde, parmesanost, svartpeppar och äggula, serveras med sallad.
Vecka 8
Måndag
Blomkålssoppa med färsk persilja, serveras med nybakat vitt lantbröd.
Tisdag
Långkokt mustig köttgryta med morötter, timjan och lök serveras med hemlagat potatismos.
Onsdag
Kycklinggryta med paprika och haricots verts serveras med basmatiris.
Torsdag
Vegetarisk lasagne med grönsaker och keso, blandad sallad.
Fredag
Kedgeree (indisk rätt) med tonfisk, ärtor, persilja, salladslök, ris och ägg.
Vecka 9
Måndag
Spenatsoppa, serveras med ägghalva och nybakat grovt bröd.
Tisdag
Rimmad oxbringa med mild pepparrotssås och kokt potatis.
Onsdag
Wokad kyckling med blandade krispiga grönsaker, serveras med äggnudlar.
Torsdag
Morotsbiffar, serveras med kall myntasås och bulgur.
Fredag
Pasta al tonno, tonfiskpasta med mild smak av curry.