Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 22
Måndag
Grönsakssoppa serveras med nybakat lantbröd.
Tisdag
Klassisk kålpudding, serveras med kokt potatis och gräddås.
Onsdag
Somrig pastasallad med tonfisk, kärsbärstomater, babyspenat, gurka och citronvinägrett.
Torsdag
Mild kycklingcurry med blandade grönsaker, serveras med basmatiris.
Fredag
Indisk kikärtsgryta med färsk koriander och kokosgrädde, serveras med nybakat chapatibröd.
Vecka 23
Måndag
Planeringsdag. Förskolan är stängd.
Tisdag
Planeringsdag. Förskolan är stängd.
Onsdag
Smörstekt sejfilé, serveras med hemlagad remouladsås, grönsallad och kokt potatis.
Torsdag
Krämig vegetarisk risotto med ugnsrostade grönsaker, serveras med riven ost.
Fredag
Kokt rimmat fläsklägg, serveras med hemlagat rotmos och blandad sallad.
Vecka 24
Måndag
Rotfruktssoppa smaksatt med timjan, serveras med nybakat lanbröd.
Tisdag
Ugnsstekt örtmarinerad fläskkarré, serveras med krämig potatisgratäng.
Onsdag
Korv Stroganoff med kokosgräde, tomater, äpple och curry, serveras med basmatiris.
Torsdag
Hemlagad raggmunk, serveras med stekt fläsk och rårörda lingon.
Fredag
Pasta med stekt strimlad kyckling i Alfredosås med smör, grädde, ost och gröna ärtor.
Vecka 25
Måndag
Potatis- och morotssoppa, serveras med nybakat vitt lantbröd.
Tisdag
Rimmad oxbringa, serveras med hemlagat rotmos, mild senapssås och gurksallad.
Onsdag
Krämig fiskgryta med grönsaker och saffran, serveras med basmatiris.
Torsdag
Hemlagade smörstekta rödbetsbiffar, serveras med myntayoghurt och blandad grönsallad.
Fredag
Midsommarafton. Förskolan är stängd.