Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 18
Måndag
Potatis- och purjolökssoppa
Tisdag
Grillunch på gården
Onsdag
Spaghetti med köttfärssås
Torsdag
Första maj - förskolan stängd
Fredag
Kockens val
Vecka 19
Måndag
Morotssoppa
Tisdag
Kycklingkebab med ris och mild vitlökssås
Onsdag
Linsgryta serveras med bulgur
Torsdag
Fiskgratäng med kokt potatis
Fredag
Pasta med kalkonsås
Vecka 20
Måndag
Broccolisoppa
Tisdag
Falafel med vitlöksdressing och ris
Onsdag
Ugnspannkaka med fläsk och lingon
Torsdag
Pasta med ost- och broccolisås
Fredag
Planeringsdag, förskolan stängd
Vecka 21
Måndag
Rostad majssoppa
Tisdag
Fisk i mild gräddsås serveras med kokt potatis
Onsdag
Chili sin carne med ris
Torsdag
Pasta Pollognese
Fredag
Hamburgare med bröd och rostad potatis