Maten på förskolan

Vi ser måltiderna som en viktig del i det pedagogiska arbetet och ett tillfälle till att främja matglädje och goda matvanor. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga, njutbara och ger tillfälle för gemensamma samtal.  Förskolans kock lagar god och näringsriktig mat från grunden och genom en varierad måltidsplanering ges barnen möjlighet att prova olika smaker och konsistenser.

Hemlagad mat

Maten som serveras på förskolan är väldigt uppskattad. På plats finns en egen kock som tillagar all mat från grunden, vilket gör att våra barn serveras varierad, näringsrik och god mat av hög kvalité. Måltiden är också ett lärtillfälle. Pedagogerna lägger stor vikt vid att vara goda förebilder och uppmuntra till att de gemensamma måltiderna blir trevliga och njutbara. I samband med årets högtider serveras julbord, påsklunch, midsommarlunch. En särskild inbjudan till förskolans Nobellunch utgår varje år till förskolans äldsta barn. Då serveras trerätters vid fint dukade bord.

Matpolicy

Förskolan har en egen matpolicy och följer livsmedelsverkets råd för bra mat i förskolan.

Länk till foldern kring detta följer här: Bra måltider på förskolan

Specialkost:

Orsakerna till specialkost kan vara både medicinska, religiösa eller etiska.

Medicinska orsaker kan vara diabetes, överkänslighet eller allergier. För att på bästa sätt säkerställa att rätt kost serveras kan intyg av läkare krävas.

För etiska och religiösa skäl kan vegetarisk kost alternativt kost fri från fläskkött och/eller blodprotein erbjudas. Halal, kosher och vegankost erbjuds ej.

Månadens meny
Vecka 37
Måndag
Tomatsoppa med nybakat rågbröd
Tisdag
Pasta med kalkonsås
Onsdag
Morotsbiffar serveras med bulgur och tzatziki
Torsdag
Panerad fisk serveras med kokt potatis och kall dillsås
Fredag
Köttbullar med mjölkstuvade makaroner
Vecka 38
Måndag
Krämig svampsoppa med nybakat bröd
Tisdag
Kycklinggryta i smakrik sås serveras med tagliatelle
Onsdag
Böngryta med kokosmjölk serveras med basmatiris
Torsdag
Fiskgratäng under örttäcke och kokt potatis
Fredag
Korvgryta med rotfrukter och senapsyoghurt
Vecka 39
Måndag
Grön ärtsoppa med nybakat bröd
Tisdag
Korv Stroganoff med ris
Onsdag
Vegetarisk wok serveras med nudlar
Torsdag
Örtkryddade tonfiskbiffar med tomatsås och pasta
Fredag
Kyckling i ugn serveras med bulgur
Vecka 40
Måndag
Morotssoppa med nybakat bröd
Tisdag
Pannbiff med löksås och kokt potatis
Onsdag
Aloo gobi, indisk vegetarisk currygryta med blomkål och potatis
Torsdag
Fiskgryta med smak av saffran serveras med bulgur
Fredag
Panerad kyckling serveras med ris och currysås